EĞİTİM-BİR-SEN ÇORUM ŞUBESİ TOPLU SÖZLEŞME TALEPLERİ
EĞİTİM-BİR-SEN ÇORUM ŞUBESİ TOPLU SÖZLEŞME TALEPLERİ
İşyeri temsilcilerimiz ve üyelerimiz tarafından Sendika Genel Merkezimize İletilmesi için Şubemize gelen talepler aşağıda raporlaştırılmıştır. Raporda yer almasını istediğiniz hususları 15 Nisan 2015 Tarihine kadar Sendikamıza maille veya bizzat iletebilirsiniz.
- Öğretmenlere 3600 ek gösterge verilmelidir.
- Öğretmen ve yöneticilere nöbet hizmeti karşılığında 6 saat ek ders verilmelidir. Nöbet sorunu çözülmelidir. (Okullara öğrenci sayısına göre güvenlik görevlisi verilerek sorun çözülebileceğine dair arkadaşlardan talep geldi.)
- Ek derse vergi muafiyeti getirilmelidir. -Ek dersten alınan vergi kaldırılmalı ya da vergi dilimleri matrahı yükseltilmelidir.
- Ek ders ücretleri yetiştirici kurs oranında artırılmalı,
- 28 Şubat'ta kılık kıyafet yönetmeliğinden dolayı mobbing uygulanarak istifa ettirilen öğretmen ve memurlardan göreve iade edilenlerin de mali ve özlük tüm hak kayıpları telafi edilmelidir.Zaman aralığının ortadan kaldırılması olarak : 17.04.2015 tarihli ve 29329 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin geçici 1 inci maddesinin ikinci fıkrasında “Öğretmen olarak görev yapmakta iken 23/4/1999 ile 14/2/2005 tarihleri arasında almış oldukları disiplin cezası sonucu öğretmenlikleri sona erip, 22/6/2006 tarihli ve 5525 sayılı Kanun uyarınca haklarında verilmiş disiplin cezalarının bütün sonuçları ile ortadan kaldırılmasına bağlı olarak öğretmenliğe döndürülenler ile aynı tarihler arasında istifa sonucu görevinden ayrılanlardan yeniden öğretmenliğe atananlara görevlerinden ayrıldıkları tarih ile öğretmenliğe döndürüldükleri tarih arasında geçen süreler bakımından, atandıkları eğitim kurumu için bu Yönetmelikte öngörülen hizmet puanı verilir. a)28 Şubat 1997 yılında postmodern darbe gerçekleşti. Dolayısıyla 23/04/1999 tarihinden önce de – özellikle mobbing uygulanarak istifa ettirilenler başta olmak üzere - bu mağduriyeti yaşayanlar oldu. Bu itibarla zaman aralığıyla sınırlı tutulmaksızın bütün mağdurları kapsayacak bir düzenleme yapılması ve mağduriyetlerin giderilmesi daha isabetli olacaktır. b)“ Son tarihin “göreve başlayana kadar” şeklinde değiştirilmesi olarak: 22/6/2006 tarihli ve 5525 sayılı Kanun uyarınca haklarında verilmiş disiplin cezalarının bütün sonuçları ile ortadan kaldırıldı ve bu aradaki tüm hakları da iade edildi. Ancak kılık kıyafet konusunda keyfi uygulamalar ortadan kalkmadığından başörtüsü yasağı; kılık kıyafet konusunda sendikamızın başlatmış olduğu “sivil itaatsizlik” eylemleri başlayana kadar devam etti ve birçok başörtüsü mağduru disiplin cezaları ortadan kalkmasına rağmen ( ceza almadan istifa edenler de dahil olmak üzere ) yasak devam ettiğinden göreve başlayamadılar. Mağduriyetleri “ sivil itaatsizlik” eylemlerine kadar devam etti. Disiplin cezası alarak ve mobbing uygulanarak istifa ettirilen öğretmen ve memurlardan göreve iade edilenlerin görevlerinin sona ermesi ile göreve başlayana kadar ki ( 22/06/2006 tarihine kadar değil ) tüm haklarının iade edilmesi gerekmektedir.
- Tüm öğretmenlerde maaş karşılığı derse girme 15 ders saati olarak eşitlenmelidir.
- Eğitime hazırlık Ödeneği Tüm MEB personeline (Öğretmen-Genel İdare-Yardımcı Hizmetler) verilmelidir,(Öğretmene verilecek olan ödeneğin belli oranlarda diğer personele de verilmelidir.
- DPY Bursluluk Sınavlarında Öğretmen çocuğu kontenjanı tüm MEB personeli olarak yeniden düzenlenmelidir. Parasız Yatılı ve Bursluluk Sınavlarına giren öğretmen çocuklarının öğretmen çocuğu kontenjanından eşi çalışmayan dört çocuklu bir öğretmen dahi yararlanamamaktadır. Fert başına düşen ortalama gelirin üzerinde yer alması nedeniyle öğretmen çocukları kontenjandan yararlanamamaktadır. Bu durum düzeltilmelidir.
- Yetiştirme Kurslarında görev alacak memur ve yardımcı personele de ücret ödenmelidir.
- Eğitim Çalışanlarının Emekli olduktan sonra maaşlarından Eş ve çocuk yardımı kesilmemelidir.
- Üniversite sınavları öncesi yada yaz tatili önce öğretmen okula geliyor ancak sınıfta öğrenci yoksa ders ücreti kesiliyor. Öğretmen okula geldiği halde öğrencinin olmaması sebebiyle ders ücreti kesilmemelidir.
- Öğretmenevi yemek ücretlerinden öğretmenler de desteklenmelidir.
- Uzman öğretmenlik haklarından her öğretmen faydalanmalıdır, Uzman öğretmenlik ve Başöğretmenlik sınavları başlatılmalı, bu konudaki mağduriyetlerin giderilmelidir. Kariyer basamak sınavları düzenli olarak yapılmalı ve fırsat eşitliği sağlanmalıdır.
- Hizmetlilere verilen giyim yardımı memurlara da verilmelidir. Memurlara verilen giyim yardımı çok komik. Hizmetlilere Takım Elbise Memurlara İş önlüğü uygulanıyor . Bu ters bir uygulama. VHKİ ve Yardımcı Hizmetler sınıfına ödenen Giyecek Yardımının Eğitim ödeneğine mukabil kaldırılması, veya Giyim Yardımının Genel İdari Hizmetler ile Yardımcı Hizmetler sınıfı personeline Eğitim Ödeneğinin 3/2 Oranında verilmesi ve Vergi alınmaması
- Okullarda yapılan sınavlarda okul memurlarına da sınav görevi verilmelidir. Milli Eğitim Müdürlüğü Memurlarına sınav görevi veriliyor, okulda çalışan memurlara sınav görevi verilmiyor.
- İdareciler tarafından hizmetlilere haksız yere uygulanan nöbetlerin kaldırılmalı
- Bilgisayar Formatörlerine görevlendirme değil kadro verilmelidir.
- Kılık kıyafet yönetmeliği yürürlükten kaldırılmalıdır.
- Açık lise gibi açık ortaokullar da açılmalıdır.
- Mesleki-Teknik ortaokulları da açılmalıdır.
- Hafta sonu kurslarının temizlik vb. giderleri için bütçe verilmelidir.
- Okullara öğrenci sayısına göre ödenek gönderilmelidir. Sınıf ve okul ödenekleri oluşturularak öğretmen ve idare veli ile para ilişkisine girmek zorunda kalmamalıdır.
- Büyük okullar yerine küçük okullar yapılsın. (5000 kişilik okul yerine 600-800 öğrencili okullar daha yararlı olabilir. )
- Yetiştirme kurslarında görevli idarecilere verilen günlük 2 saat ek ders ücreti 8 saate çıkartılmalıdır
- Eş yardımı ve çocuk yardımı artırılmalıdır.
- Öğretmene yıpranma payı verilmelidir. ( hem ücret hem de erken emeklilik)
- Eğitimciler işiyle ilgili harcamaları masraf gösterip vergiden veya vergi matrahından düşmelidir.
- Meslekte 30 yılını aşanların plaketle ödüllendirilmelidir.
- Öğretmenler gününde 1 maaş ikramiye verilmelidir.
- Yüksek lisans yapanların özlük hakları düzeltilmelidir. Doktora ve yüksek lisans yapmış idarecilere ücretleri fiilen derse girdiklerinde ödendiği gibi artırımlı ödenmelidir.
- MEB’in yaptığı sınavlardaki komik ücret düzeltilmelidir. En azından ösym ile aynı olmalıdır..
- Süt izni ve annelik izinlerinin süresi artırılmalıdır.
- Sınavlarda Köylerde görev yapan öğretmen ve idarecilere de görev verilmelidir.
- Toplu taşımadan öğretmenlere indirim uygulanmalıdır.
- Kurul ve Toplantılarda gündemle birlikte yaklaşık süre de belirtilmelidir.
- Bazı branşlar -özellikle sınıf öğretmenleri- yetiştirici kur veremiyorlar. Onların da verebilmesi sağlanmalıdır.
- İLKSAN’dan çıkan öğretmenlere ödemeleri tüm hak edişleriyle birlikte ödenmelidir.
- Promosyon anlaşmaları Milli Eğitim yerine kurumlara bırakılmalıdır. Çünkü Mem değişik zamanlarda değişik rakamlara imza atıyor.Bu durum sıkıntı oluşturuyor.
- İl dışına giden hasta ve refakatçilere ödenen yolluk ve yevmiyeler günün şartlarına göre güncellenmelidir.
- Özellikle tedavisi pahalı olan hastalıklarda raporlu ilaçlardan ücret alınmamalıdır.
- Sendikaların kazanımlarından sendikasız personeller de faydalanmaktadır. Bu konuda sendikalı personellerin pozitif ayrıcalıkları olmalıdır.