Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Afrika ülkelerinin eğitim sendikalarının yöneticileriyle video konferansla “KOVID-19 Salgın Sürecinin Eğitim ve Çalışma Hayatına Etkileri” başlıklı bir toplantı yaptı.
Fransızca düzenlenen video konferans toplantısında, salgının eğitim-öğretime ve çalışma hayatına etkileriyle ilgili değerlendirmeler yapıldı, yapılan çalışmalar ifade edildi, yapılması gerekenler konusunda istişarelerde bulunuldu.
Benin İlköğretim Sendikası Başkanı Appoline Fagla, Senegal Bağımsız Eğitim Çalışanları Sendikası Başkanı Abdou Faty, Nijer Öğretmenler Sendikası Başkanı Issoufou Arzika, Fildişi Sahili Ortaöğretim Çalışanları Sendikası Başkan Yardımcısı Jean François Lida, Mali Eğitim ve Kültür Sendikası Başkanı Moustapha Guitteye, Burkina Faso Ulusal Eğitim Çalışanları Sendikası Başkanı Oudien Traore, Fildişi Sahili Ulusal Öğretmenler Sendikası Başkanı Ekoun Kouassi, Cibuti Ortaöğretim Çalışanları Sendikası Başkanı Mahamoud Hachi Dirieh ve Kamerun Eğitimciler Sendikası Başdanışmanı Benoit Essiga’nın katıldığı toplantının açılışında konuşan Ali Yalçın, ilk olarak Arapça konuşulan ülkelerin eğitim sendikalarının yöneticileriyle, ikinci olarak İngilizce düzenledikleri video konferansla farklı ülkelerin eğitim sendikalarının yöneticileriyle “KOVID-19 Salgın Sürecinin Eğitim ve Çalışma Hayatına Etkileri”ni ele aldıklarını hatırlatarak, toplantıların verimli geçtiğini, salgın sürecinde meydana gelen gelişmeler, alınan önlemler konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.
Ülke olarak KOVID-19 salgınına karşı verdikleri mücadeleye, yaptıkları çalışmalara değinen Yalçın, zamanında alınan tedbirlerin olumlu sonuçlarının görülmeye başlandığını kaydetti. Millet olarak üzerlerine düşeni yapmaya çalıştıklarını belirten Yalçın, Memur-Sen olarak, her zaman olduğu gibi, salgın sürecinde de sorumluluk aldıklarını, ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını söyleyerek, “Koronavirüsle mücadele kapsamında başlatılan ‘Millî Dayanışma Kampanyası’na 1 milyon TL, ‘Şimdi Vefa Vakti’ kampanyasıyla da yardım kuruluşlarına 1 milyon TL, Memur-Sen Yönetim Kurulu ve bağlı sendikaların genel başkanları olarak da bir aylık maaşlarımızı bağışladık. Sağlık çalışanlarımıza dağıtılmak üzere, Bilim ve Sanat Eğitim merkezlerinde, meslek liselerinde üretilen yüz koruyucu siperlerden 20 bin, koruyucu maskelerden de 30 bin adet ürünü Sağlık Bakanlığı’na teslim ettik, ayrıca konukevimizi de sağlık çalışanlarına tahsis ettik. PTT çalışanlarına yardımcı olmak, onların yüklerini paylaşmak, işlerinin ne kadar zor olduğuna dair duyguyu paylaşmak, farkındalık oluşturmak amacıyla onlarla beraber maske dağıtımına çıktık” dedi.
Ülkelerin kritik bir süreçten geçtiğini, eğitim ve çalışma hayatı başta olmak üzere, bütün alanların bu süreçten ciddi şekilde etkilendiğini dile getiren Yalçın, Türkiye’de eğitim-öğretimin uzaktan eğitim yoluyla devam ettiğini, kamu kurumlarında uzaktan veya dönüşümlü çalışma sistemine geçildiğini ifade etti.
Salgın sürecinde dezenfektan, koruyucu siperlik, maske, yerli solunum cihazı, N95 maske üreten makine gibi takdire şayan işlerle gündeme gelen meslek liselerinin öneminin bir kez daha ortaya çıktığını vurgulayan Yalçın, paylaşarak, dayanışarak, el birliği ederek sıkıntıların, zorlukların üstesinden geleceklerini kaydetti.
Eğitim sendikaları yöneticileri de verdikleri mücadeleyi, salgının kendi ülkelerindeki eğitime ve çalışma hayatına etkilerini, yapılan çalışmaları, alınan tedbirleri dile getirdiler.
Genel Başkan Ali Yalçın, katılımlarından ve katkılarından dolayı eğitim sendikalarının yöneticilerine teşekkür ederek, “Umarım bu salgın belasından kısa sürede kurtulur, sonraki toplantımızda bir araya gelir ve meseleleri yüz yüze konuşuruz” ifadelerini kullandı.